7 eenvoudige anti-frizz tips om pluizig- en statisch haar voorkomen.

Vochtig weer en mooi haar? Dat gaat moeilijk samen. Daarom ervaren hier in België vaak dat ons haar er pluizig en rommelig uit ziet. Zelfs als we in de morgen urenlang voor de spiegel staan om het zorgvuldig glad te strijken. En ja…… zo’n bad hair moment komt altijd op de verkeerde momenten. Tijd om een aantal eenvoudige (maar zeer nuttige) anti-frizz tips met je te delen om pluizig haar te voorkomen

Pluizig haar, statisch haar, frizz haar….. Het zijn allemaal termen om een woest zittende krullenkop te omschrijven. Zelfs het meest steile haar lijkt in de winter in een ontembare krul te schieten. Die winterperiode, die is nu nét de oorzaak van frizzy hair.

Het ontstaan van frizzy hair

Je zult ongetwijfeld merken dat je vooral in de herfst, in de winter en als het een beetje tegenzit ook nog eens in het begin van het voorjaar problemen hebt met pluizig haar. Als je weet hoe frizzy hair ontstaat, snap je precies hoe dit komt.

Frizzy hair ontstaat doordat je haar uitgedroogd raakt. De combinatie van het winterse weer buiten en de droge lucht door de verwarming binnen doet je haar immers géén goed. Je kunt dit het beste zien als een wisselwerking: Je haar komt vocht tekort, breekt af en gaat als gevolg hiervan pluizen en statisch worden. Het gevecht tussen de winterse omstandigheden en mooi haar is een heftige strijd, maar wel een gevecht dat je kunt winnen. Mits je weet wat de juiste wapens zijn maar daar helpen we je bij.

7 Eenvoudige anti-frizz tips om pluizig- en statisch haar te voorkomen

Hoewel we spreken over een felle strijd, zijn er een aantal eenvoudige tips die je kunt toepassen om pluizig- en statisch haar te voorkomen. Zoals we je al hebben aangegeven is een tekort aan vocht erg slecht voor je haar. Droog haar absorbeert immers meer vocht op dan goed gehydrateerd haar. Je snapt dus wel dat dit in de regenachtige periode veelvuldig gebeurt. Het gevolg is dat jouw haar onregelmatig zal opzwellen en het bekende frizz effect is een feit.

De onderstaande 7 anti-frizz tips hebben dus vooral betrekking op het hydrateren van je haar en het dwarsbomen van de negatieve effecten van te droog haar. 

  1. Gebruik een geschikte shampoo. Een goede shampoo bevat uiteraard geen sulfaten en andere kunstmatige toevoegingen maar is uit een natuurlijke basis samengesteld en voorzien van plantaardige oliën. Hierdoor wordt het vochttekort van je haar in de haarwortel aangevuld en wordt je haar dus minder vatbaar voor het frizz effect.
  1. Maak intensief gebruik van een goede conditioner. Ook deze conditioner moet uiteraard bestaan uit natuurlijke en verzorgende ingrediënten. Waarom we de term “intensief” gebruiken? Omdat een conditioner een beschermende waarde biedt voor je haar maar minder was actieve stoffen bevat. Hierdoor zal je haar niet zo diep gereinigd worden waardoor de beschermende laag (verzorgt door de natuurlijke oliën) verwijderd wordt. Je kunt er zelfs beter voor kiezen om je haar niet dagelijks te wassen met shampoo, maar wel met een goede conditioner te behandelen.
  1. Gebruik een geschikte borstel. Een goede borstel is een exemplaar waarvan de tanden niet te dicht bij elkaar staan. Hierdoor zou je haar immers kunnen breken. Het borstelen is wel van belang om je haar over de gehele lengte gehydrateerd te houden. Overigens, pas ook op voor het frizz effect bij het wrijven van het haar met een handdoek. Als je dit té rigoureus doet, verpest je jouw haarstructuur en roep je een Frizz alarm over je af.
  1. Wees niet té enthousiast met het gebruiken van de föhn, een stijltang of krultang. Het beste is om te wachten tot je haar wat droger is hiermee. Het is goed om je te realiseren dat zo’n hitte apparaat snel beschadigingen kunnen veroorzaken aan je haar. Je gebruikt immers warme en droge lucht (de belangrijkste veroorzakers van frizz) voor het stylen van je haar. Als je een föhn gebruikt, dan kun je het beste kiezen voor een apparaat met een ionen functie en een anti-ionen borstel. Als je een stijltang gebruikt, kies dan voor een apparaat met keramisch blad aangezien deze optie ook een anti ionische werking heeft. Dit zullen we even uitleggen: Doordat deze apparaten een negatieve lading hebben, worden de positief geladen deeltjes die ontstaan in statisch haar, geneutraliseerd.
  1. Als je door regenachtig weer moet, breng dan wat haarserum of haarolie aan. De eerste optie kies je als je fijn en sluik haar hebt, de olie werkt vooral goed bij haar met een slag of krul. Als je hiervoor hebt gekozen voor een product van een goede kwaliteit, merk je dat je frizz ervaring een stuk minder zal zijn. Heb je mogelijkheden om je haar in een knot te doen bij dit slechte weer? Dan is dat zeker aan te raden want een knot werkt als een soort glijbaan voor de druppels.
  1. Dan nog een paar praktische kleine tips: als je een katoenen kussensloop hebt, ruil dan deze eens in voor een satijnen exemplaar. Katoen werkt (in tegenstelling tot satijn) vocht onttrekkend. Het effect merk je meteen als je opstaat. De volgende praktische kleine tip durven we je eigenlijk niet mee te geven want dit kan grote gevolgen hebben (en daarom verpakken we het in deze tip): douche niet te lang en niet te heet. Dit heerlijke ochtendritueel, dat misschien niet lang genoeg voor je kan duren, is wel slecht voor je haar. Alle beschermende natuurlijke oliën uit je haar spoelen zomaar door het putje met alle bekende gevolgen.
  1. Last but not least deze tip: verwen je haar eens met een heerlijke anti-frizz treatment bij jouw favoriete salon. Natuurlijk kun je zorgvuldig zijn met het gebruik van een haarmasker, een stijltang of een droge shampoo om de onhandelbare look te beheersen. Uiteraard kan die lekkere warme douche eerder uit maar haar behandelingen in jouw favoriete haircare salon zijn nog steeds een betere oplossing (en meer verwennerij!) om pluizig en rommelig haar op orde te krijgen en te houden. 

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x